Dobrodošli u Gračišće!

Gračišće je srednjovjekovni gradić uzbudljive povijesti, stare kulture i mirne današnjice. Gračišće je ljudima pružalo utočište i krov nad glavom još u vremenima prije procvata Rimskom carstva. Ime Gallignana prije 2000. godina dali su mu drevni Gali, a Slaveni su ga po svom doseljavanju u Istru u 6. i 7. stoljeću, nazvali Gračišće.

U pisanim spomenicima Gračišće se prvi put spominje 1199. godine, a tijekom srednjeg vijeka ovdje je bila razvijena "komunska uprava" na čelu sa županom, sucima i starcima-savjetnicima. Tragovi tih vremena vidljivi su i danas. Sačuvana srednjevjekovna urbana struktura i brojni kulturno-povijesni spomenici razlozi su zbog kojih je Gračišće u cijelini podvrgnuto zakonskoj zaštiti.

Gračišće je danas središte istoimene općine koja se proteže na oko 60 četvornih kilometara, a na tom području živi oko 1500 stanovnika. Očuvan krajolik potaknuo je nekoliko domaćinstava da se počnu baviti seoskim turizmom, a tradicijska privrženost proizvodnje vina izrodila se u već tradicionalnu godišnju izložbu vina srednjoistarskog vinogorja.

Posjetom Gračišću ulazite u svijet starine isprepleten  s dubokim korijenima zapadnoeuropske kulture.

Ljepota i jedinstvenost spomenika kulturno-povijesne baštine u očuvanom krajoliku najveća su vrijednost Gračišća koja svakim danom pohodi sve više znatiželjnika na Smotru vina središnje Istre, Vidovu ili Festival svirača na usnim harmonikama Zasopimo na organić ili neke druge manifestacije.

S travnjaka uz crkvu otvara se širok pogled na prostran krajobraz brdovite Istre koja se na horizontu stapa s Učkom.

*Klikom na sliku pogledaj veću